قهوه علیه دیابت

قهوه اکسیر صبح، به ما قدرت شروع روز را می بخشد، مطالعات زیادی از تأثیر محافظتی قهوه علیه بیماری دیابت نوع 2 انجام شده است. اما هنوز هیچ کسی نمی داند چگونه قهوه تأثیر خود را علیه دیابت اعمال می کند.

اکنون محققین دانشگاه UCLA به تازگی مکانیسم مولکولی تأثیر قهوه و اثر محافظتی آن را بر ابتلأ به دیابت نوع 2 کشف کردند. مدتها پیش دانشمندان از نقش مهم پروتئین گلوبولين متصل شونده به هورمون جنسي یاsex hormone- binding globulin(SHBG) ( تنظیم کنندۀ فعالیت زیستی هورمونهای جنسی بدن یعنی استروژن و تستوسترون ) در ایجاد دیابت نوع 2 مطلع بودند.

مصرف قهوه این مسیر را وارنه می کند این کار از طریق افزایش مقدار SHBG در پلاسما اتفاق می افتد. نتایج این تحقیق در شمارۀ اخیر مجلۀ Diabetes به چاپ رسیده است.

پرفسور Simin Liu میگوید: میزان ابتلأ به دیابت زنانی که حداقل 4 فنجان قهوه در روز می نوشند نسبت به افرادی که قهوه نمی نوشند  کمتر است. وقتی که یافته های مذکور با غلظت SHBG تطابق داده شد محققین ادعا کردند که قهوه تاثیر چندانی بر غلظت SHBGندارد .

انجمن دیابت آمریکا تخمین زده است که تقریباً 24 میلیون نفر کودک و بزرگسال (تقریباً 8 درصد جمعیت) درآمریکا به دیابت مبتلا هستند و دیابت نوع 2 شایعترین نوع دیابت است که 90 تا 95% موارد ابتلا را تشکیل می دهد.

مطالعات ابتدایی همواره وجود ارتباط معکوس بین مصرف قهوه و خطر ابتلأ به دیابت نوع 2 را بیان می کرد. دکتر Liu می گوید: هر چه مصرف قهوه بیشتر شود، خطر ابتلأ به دیابت نوع 2 کمتر می گردد. بنظر می رسد که قهوه تحمل بدن را به گلوکز از طریق افزایش متابولیسم و بهبود حساسیت به انسولین بالا می برد. اما قهوه دقیقاً در بدن چه می کند؟

 دکتر Liu می گوید: در حال حاضر ما از نقش بسیار مهم پروتئین SHBG بعنوان هدف ابتدایی برای ارزیابی خطر ابتلأ به دیابت و شروع آن آگاه هستیم.

دکتر Liu و همکارانش در کارهای اولیه ای که در مجلۀ New England Journal of Medicine به چاپ رساندند، دو جهش در ژن کد کنندۀ SHBG را شناسایی کرده و اثر آن را بروی خطر ابتلأ به دیابت نوع 2 بررسی نمودند. یکی از این جهش ها سبب افزایش خطر ابتلأ به دیابت و دیگری سبب کاهش آن می گردد، که در واقع این تاثیر به غلظت SHBG در خون بستگی دارد. مطالعات کلینیکی بسیاری  به نقش هورمونهای جنسی در ابتلأ به دیابت اشاره دارد و هم اکنون ما متوجه شدیم که SHBG نه تنها در کنترل هورمونهای جنسی که از نظر بیولوژیکی فعال هستند، تأثیر دارد بلکه با اتصال به رسپتورها در انواع گوناگونی از سلولها مستقیماً واسط پیام رسانی هورمونهای جنسی می باشد. شواهد ژنتیکی بطور مشخصی سبب پیشرفت این مقوله گردیده است.

پرفسور Goto می گوید: در حقیقت SHBG نقش اصلی در تاثیر گذاری خطر ابتلأ به دیابت را به عهده دارد. بنظر می رسد مقدار SHBG در خون منعکس کنندۀ استعداد ژنتیکی فرد برای ابتلأ به دیابت است.

دکتر Liu می گوید: در تحقیقات اخیر متوجه شدیم که این پروتئین می تواند تحت تأثیر عوامل تغذیه ای نظیر مصرف قهوه قرار گیرد و بدین ترتیب بر روی خطر ابتلأ به دیابت  تأثیر گذارد. هر چه مقدار SHBG کمتر باشد خطر ابتلأ به دیابت بیشتر است.

در این تحقیقات محققین 359 مورد دیابتی جدید را از نظر سن و نژاد با 359 فرد سالم( از میان چهل هزار زنی که در این مطالعه ثبت نام کرده بودند) مقایسه کردند.

محققین دریافتند که زنانی که 4 فنجان قهوۀ کافئین دار در روز مصرف می کنند مقدار SHBG در خونشان به مراتب بالاتر از کسانی است که قهوه نمی نوشند و 56% خطر ابتلأ به دیابت در این افراد نسبت به کسانی که قهوه نمی نوشند کمتر است . در کسانی که  نسخه ژنی محافظتی SHBG(ژنی که سبب تولید بیشتر SHBGمیشود)  را دارند تأثیر مصرف قهوه بیشترین مقدار است.

زمانی که محققین مقدار SHBG خون را کنترل کردند کاهش خطر ابتلأ به دیابت همراه با مصرف قهوه چندان چشمگیر نبود این موضوع نشان می دهد که SHBG حد واسط کاهش خطر ابتلأ به دیابت است.

دکتر Goto می گوید: خبر بد برای دوستداران قهوۀ بدون کافئین اینست که مصرف قهوۀ دکافئینه هیچ تأثیری نه بر افزایش مقدار SHBG دارد و نه  در کاهش خطر ابتلأ به دیابت.

منبع: www.sciencedaily.com